Mari0: Portaaliveljesten Seikkailut

Mashupit ovat internetkulttuuria omimmillaan. Myös peleissä. Tällä kertaa muusiintuvat Portal ja Mario.

Sinisestä lattiasta kelpaa pongahtaa.

Vuosikymmenet paiskaavat kättä, kun Super Marioon lisätään Portal-peleistä tuttu portaaliase. Syntynyt ristisiitos on nimetty Mari0ksi. Pelissä tuttu katosta kolikoita kilautteleva ja sieniä keräilevä viiksihemmo saa avukseen kaksi portaalia, joita voi vapaasti siirrellä hiirellä tähtäilemällä.

Portaalit voi asettaa useimmille tasaisille pinnoille, ja ne toimivat niin, että siniseen portaaliin astuva pulpahtaa ulos oranssista ja päinvastoin. Portaalien sijoittamiseen tarvitaan kuitenkin aina suora näköyhteys. Liikemäärä säilyy portaaliin hypättäessä, mikä mahdollistaa luovan singahtelun. Huomattava putoamisvauhti muuttuu tarvittaessa ripeäksi liidoksi kohti etäisyydessä odottavaa prinsessaa.

Alkuperäisestä Super Mariosta tuttujen kenttien lisäksi Mari0 sisältää Portalin testihuoneita muistuttavan uuden tasokokonaisuuden, jossa vauhdikas loikkiminen vaihtuu pohdiskeluun.

Pulmia ei välttämättä tarvitse ratkoa yksin, sillä Mari0 tukee jopa neljän pelaajan samanaikaista moninpeliä. Siltä varalta että pelattava loppuisi joskus kesken, Mari0sta löytyy myös tasoeditori. Itse portaalien lisäksi tähän kaksiulotteiseen maailmaan on mallinnettu myös muut Portal-peleistä tutut mekaniikat, kuten punaiset lattiakytkimet, valosillat ja pintoja muuntavat geelit.

Hyppy korkealta portaaliin – mikä voisi mennä vikaan?

Mari0 toimii suoraan useilla eri alustoilla (Windows, Linux, OSX). Kirsikkana kakussa lähdekoodikin on avointa. Pelin ympärille on jo ehtinyt kehittyä elinvoimainen yhteisö, joka tuottaa yleisen pulinan lisäksi uutta sisältöä sekä tasoeditorilla että itse peliä jatkokehittämällä.

Useimmille pelaajille Mari0n hienous tuskin piilee mahdollisuudessa pelata samoja vanhoja kenttiä portaaliaseen kanssa, vaan hämmentävässä keitoksessa nostalgiaa ja tuoreutta.

Pelin kotisivut löytyvät osoitteesta stabyourself.net/mari0/.

Teksti: Mikko Siukola