Usenet

Jatke Skrollin numerossa 2013.4 julkaistulle Usenet-artikkelille.

Kuinka sinne pääsee?

Nyyssien lukemiseen tarvitsee lukuohjelman ja pääsyn nyyssipalvelimelle. Molempia on saatavilla niin maksullisina kuin ilmaisinakin.

Pikaohjeet

  • Asenna Mozilla Thunderbird ja käynnistä se.
  • File -> New -> Other Accounts…
  • Newsgroup account, Next.
  • Syötä nimi ja osoite, Next.
  • Syötä news.aioe.org, Next. Next, Finish.
  • Manage newsgroup subscriptions.
  • Selaa ryhmiä, etsi jotain kiinnostavaa.
  • Onneksi olkoon, olet Usenetissä!

Lukuohjelmia

Erilaisista lukuohjelmista saa kattavan kuvan Wikipedian artikkeleista:

Seuraavassa suorat linkit artikkelin kuvissa käytettyihin ohjelmiin. Kaikki ovat vapaata ohjelmistoa. Kaikki toimivat Linuxissa, useimmat myös Windowsissa ja MacOSissa:

Nyyssipalvelimia

Vaikka nyyssit eivät enää olekaan yhteydentarjoajin vakiopalveluita, monet tahot tarjoavat silti yhä pääsyä nyysseihin. Tässä ilmaisia vaihtoehtoja:

http://aioe.org/
Palvelimen kautta voi kuka hyvänsä lukea viestejä vapaasti ja lähettää niitä rajoitetusti. Viestejä säilytetään alle kuukauden ajan.
http://www.eternal-september.org/
Vaatii ilmaisen rekisteröinnin ja sallii rajoittamattoman viestien lähetyksen. Viestejä säilytetään vähintään muutamia kuukausia.

Äärimmäistä anonyymiviestintää

Viestien vastaanottaminen anonyymisti on vaikeaa. Jos viesteillä on jokin julkisesti nimetty paikka, johon ne kuuluu jättää, esim. sähköpostiosoite tai www-palvelin, voi tarpeeksi voimakas hyökkääjä seurata tuon paikan liikennettä ja selvittää, kuka ottaa sinne yhteyden hakeakseen viestin itselleen. Turvallisempaa on, jos ei ole mitään paikkaa, josta jäljityksen voi aloittaa.

Nyyssiryhmä alt.anonymous.messages on perinteinen ratkaisu tähän ongelmaan. Vastaanottaja julkistaa ainoastaan julkisen salausavaimen. Lähettäjä salaa viestinsä tällä avaimella ja postittaa sen nyyssiryhmään. Viesti levitetään tuhansille nyyssipalvelimille ympäri maailmaa, ja vastaanottaja hakee sen joltain niistä. Hyökkääjän täytyisi murtaa koko Usenet-verkko, eikä hän sittenkään voisi vielä tietää, kuka ryhmän lukijoista on vastaanottaja. Viestien lähettäminen anonyymisti vaatii kuitenkin vielä lisäkeinoja.

Yksityisviestien levittäminen kaikkialle ympäri maailmaa ei ole kovin skaalautuva menetelmä, mutta niin kauan kuin sitä käyttää vain suhteellisen pieni ihmisjoukko, se on nokkela tapa hyödyntää Usenet-verkon rakennetta.

Kenelle tämä viesti on? Ohjelma: xpn.

Historian havinaa

Nyyssipalvelimet eivät yleensä säilytä viestejä ikuisesti, vaan poistavat vanhimpia viestejä, kun säilytystila alkaa loppua. Usenetin yli 30-vuotinen historia ei kuitenkaan ole kadonnut kokonaan, vaan vanhoja viestejä on säilötty arkistoihin.

Olduse.net -palvelu tarjoaa aikamatkan menneisyyteen. Sen nyyssipalvelimelle ilmestyy viestejä täsmälleen 30 vuotta niiden kirjoittamisen jälkeen, joten sen kautta voi seurata muinaisia keskusteluita tosiaikaisesti. Myös webissä pääsee lukemaan ryhmiä ajalle autenttisella tin-lukuohjelmalla.

Täydellisin Usenet-arkisto on Google Groups -palvelussa. Se kattaa suurimman osan nyyssien historiasta etenkin 1990-luvun puolivälistä eteenpäin. Siihen ei kuitenkaan pääse käsiksi lukuohjelmalla, vaan ainoastaan hankalan ja piilotetun web-käyttöliittymän kautta. Arkisto antaa kuitenkin hyvän kuvan siitä, kuinka vilkas ja suosittu Usenet oli huippuvuosinaan.

Olduse.net näyttää, mitkä kotitietokoneet olivat pinnalla 30 vuotta sitten. Ohjelma: tin.

Terry Pratchett ilmestyy ensi kertaa omaan faniryhmäänsä vuonna 1992.

Teksti ja kuvat: Lauri Alanko