Kadonnutta ruohonjuuribittiä etsimässä

Tämä on Skrolli-lehden 2014.1 pääkirjoitus.

Kadonnutta ruohonjuuribittiä etsimässä

Tietotekniikka monimutkaistuu jatkuvasti ja samalla vierauttaa todellisuudesta yhä pahemmin. Mikä neuvoksi?

Moni pitkään tietotekniikkaa harrastanut on huomannut, että tekniikasta on yhä vaikeampaa saada otetta. Siinä missä takavuosien koneet suorastaan houkuttelivat tutkimaan salojaan, nykyiset pikemminkin varjelevat käyttäjiään biteiltä ja nippeleiltä. Niiden esiin kaivaminen kaiken monimutkaisuuden seasta on yhä vaikeampaa ja turhauttavampaa. Ylpeimmätkin asiantuntijat nöyrtyvät lopulta siihen, etteivät käsitä suurinta osaa vempaintensa toiminnasta sen paremmin kuin taviksetkaan. Tekniikka vierauttaa omasta olemuksestaan pahemmin kuin koskaan.

Amerikkalaisfilosofi Albert Borgmann on kirjoitellut tekniikan vierauttavuudesta jo kolmisenkymmentä vuotta. Nykyihmisen elämä on täynnä rajapintoja, joiden takana piileksivän todellisuuden saa vapaasti unohtaa: ruoka tulee kaupan hyllyltä, vesi hanasta ja sähkö töpselistä. Vastalääkkeeksi Borgmann ehdottaa maanläheisiä askareita, joita hän kutsuu fokaalisiksi asioiksi ja käytännöiksi: puutarhanhoitoa, puulämmitystä, yhdessä syömistä. Askareita, joissa todellisuus kohdataan suoraan ja merkityksellisesti eikä minkään moduulirakenteen kautta.

Suomalaisille mökki on usein paikka, jonne mennään tekemään fokaalisia asioita ja unohtamaan arkimaailman abstraktiot. Arkimaailma karkaa kuitenkin yhä kauemmaksi mökkimaailmasta, eikä toinen enää auta hahmottamaan toista. Halkojen hakkaaminen ei paranna suhdetta aineettomaan automaatioon. Siksi tarvitaan myös toisenlaista ruohonjuuritason toimintaa – sellaista, joka ammentaa vierauttavana pidetystä tekniikasta itsestään eikä pyri sitä pakoon.

Mitä datakeskeisemmäksi tavallinen elämä muuttuu, sitä tärkeämmäksi tulee myös Skrollin edustama tietokonekulttuuri. Kotitarveohjelmointi, elektroniikkakorjailu ja tietokonetaide eivät saa jäädä pelkiksi hakkerialakulttuurien salatieteiksi, vaan niitä on tuotava entistä rohkeammin esiin myös tavallisille ihmisille. Haitallisista stereotypioista on päästävä eroon, ja etenkin lasten ja nuorten on päästävä kunnolla sisään tietotekniikan olemukseen. Jokaisella on oikeus terveeseen bittisuhteeseen!

Ville-Matias Heikkilä