Sähköautoratojen uusi sukupolvi: tekoälyautot porhaltavat kännykkäohjauksella

Muistatko vielä vanhat kunnon sähköautoradat, Scalextricit ja ne muut? Autoradat eivät ole kadonneet minnekään historian hämäriin, vaan nekin uudistuvat vuosien ja vuosikymmenten mittaan. Modernit Scalextric-radat ovat digitaalisia ja niihin voi liittää tietokoneen, ja uuden polven täysdigittävät radat ne vasta jänniä ovat.

Sähköautoratojen uusi sukupolvi

Digiratojen tuoreinta sukupolvea edustava Anki Overdrive kutittelee pikkuautojen ja leikkimisen ystäviä muun muassa vahvalla tekoälynäkökulmallaan. Lokakuun lopulla Suomessa julkaistava autoratajärjestelmä on yhdistelmä mobiilipeliä ja fyysistä autorataa. Aloituspakkauksen paloilla ja ratalaajennuksilla voi luoda haluamansa muotoisia ratoja, joilla voi ajaa kilpaa 2-4 pikkuautolla. Ja vaikka autot ovatkin ihan oikeita lelupikkuautoja, voi ne asettaa myös tekoälyn ohjaukseen, jos ihmiskilpailijoita ei ole paikalla tarpeeksi.

Autoradassa ei ole lainkaan perinteisiä uria eikä sen puoleen kaiteitakaan, vaan älyautot tunnistavat itse missä ne menevät ja pysyvät automaattisesti radalla. Kovasta pahvista tehtyjä ratapaloja voi yhdistellä haluamallaan tavalla, myös tehden korkeuseroja, siltoja ja hyppyreitä.

Autoja ei ohjata perinteisellä kaasukahvalla vaan Android- ja iOS-laitteille julkaistulla sovelluksella, johon luvataan päivityksillä myös uusia pelitiloja, haasteita ja toiminnallisuutta.

Sähköautoratojen uusi sukupolvi

Ihan pelkästä autorata-ajelusta ei ole kyse, sillä kaverien kanssa kilpa-ajamisen lisäksi Overdriven appiin on upotettu uratila. Pelissä etenemisen myötä autojen virtuaalisia ominaisuuksia voi päivittää, ja niihin voi asentaa uusia aseita ja apulaitteita. Vapaan kilpa-ajamisen lisäksi pelisovellus sisältää tällä hetkellä muun muassa Battle-, Race-, Time Trial- ja King of the Hill -pelitilat. Lisäksi softa tukee myös muun muassa joukkue-kilpa-ajamista ja autojen asetusten ja suorituskyvyn muokkaamista.

Pelin kehittänyt Anki-yritys kertoo pyrkivänsä kehittämään uudenlaisia robotiikkaa ja tekoälysovelluksia hyödyntäviä leluja ja pelejä. Yrityksen taustalla on kolme robotiikkasuunnittelijaa, jotka suuntasivat vuonna 2010 tutkimuslaitosten maailmasta viihdelaitteiden pariin.

Sähköautoratojen uusi sukupolvi

Ihan halpaa digiautoratailu ei tosin ole. Overdriven kaksi autoa ja 10 ratapalaa sisältävä aloituspaketti maksaa 205,99 euroa . Lisäautot maksavat 70-80 euroa kappale ja ratalaajennuspaketit 15-40 euroa. Vertailuna perinteiset aloittelijoiden autoratapaketit maksavat siinä satasesta pariinsataan, isommat vajaan 400 euroa. Niitä on myös mahdollista laajentaa niin uusilla kuin käytetyillä radanpaloilla. Perinteisellä radalla pääsisi siis halvemmalla baanalle. Digileluilla vai eikö, siinäpä siis kysymys.

Lisätietoja: https://anki.com/en-us/overdrive

Teksti: Jukka O. Kauppinen Kuvat: Jukka O. Kauppinen ja Anki

Sähköautoratojen uusi sukupolvi