Pikselitaidetta Suomen pelimuseossa

Suomen pelimuseossa Tampereella avautui suorastaan herkullinen uusi näyttely, joka vahvasta retroudestaan huolimatta väristelee myös nykyaikaisia hermoja. Masters of Pixel Art näet pursottaa Pelimuseoon upeita, värikkäitä pikseleitä niin kaukaa retrovuosikymmeniltä kuin nykyajaltakin.

Pikselitaidetta esitellään monelta kantilta: osa pohjautuu demokcene-luomuksiin, osa peleihin, osa ihan muuten vain taiteiltuun tietokonegrafiikkaan. Vaikka pikselitaide onkin vanhan koulukunnan kannalta pieniresoluutioista, karkeaa ja vähäväristä, niin tekniset rajoitukset ovat pakottaneet taiteilijat olemaan myös erittäin luovia. Joskus lopputulos suorastaan häikäisee, esimerkiksi värien oudoilla ja yllättävillä käyttötavoilla.

Masters of Pixel Art Masters of Pixel Art

Vaikka vanha pikseli onkin kaunis, ei pikselitaide ole rajoittunut mitenkään muinaisiin alustoihin ja tekniikoihin. Commodore 64 ja Amiga ovat näyttelyn keskipisteessä, mutta pikselitaide on noussut viime vuosina uuteen arvoon moderneissa indiepeleissä. Pienten tiimien on helpompaa ja halvempaa näprätä pikseligrafiikkaa kuin taistella 3D-grafiikkamoottorien ja -mallien kanssa, ja tietyllä retrohenkisyydellä on myös oma fanikantansa. Kun pikseligrafiikkapeli syntyy modernilla pelattavuudella ja teknisillä ratkaisuilla, on ainakin jonkinlainen fanitus taattu.

Masters of Pixel Art Masters of Pixel Art

Pelimuseon pikselinäyttelyn on kuratoinut ruotsalainen demoskene-aktiivi Klas ”Prowler” Benjaminsson, joka on arvostettu tietokonegraafikko ja demotaiteilija. Prowler on julkaissut myös kaksi Kickstarter-palvelun kautta rahoitettua Masters of Pixel Art -taidekirjaa, joissa digitaalista grafiikkahistoriaa avataan upeilla kuvilla, logoilla ja taiteilijoiden haastatteluilla.

Näyttelyn avajaisissa Prowler piti erinomaisen esityksen pikselitaiteesta ylipäätään, sen tekemisestä, työkaluista ja tulevaisuudesta. Esityksen voi katsoa alla olevista videoista:

Masters of Pixel Artin pikseleihin voi tutustua Pelimuseolla 22.10.2017 saakka.

Teksti ja valokuvat: Jukka O. Kauppinen

Suomen pelimuseo, Vapriikin museokeskus, Tampere.

Lisätietoja: http://vapriikki.fi/pelimuseo/

Lisätietoja: http://www.themastersofpixelart.com/

Masters of Pixel Art