Kasettilamerien nykytila

Skrolli on julkaissut laajat artikkelit Kasettilamereista numeroissa 2013.1 ja 2017.4.

Kasettilamerit-ryhmän alun perin Turbo tape -nauhojen tallentamista varten perustanut Jarkko ’Grue’ Lehti vastaa edelleen tapahtumien organisoinnista ja ryhmän keulakuvana toimimisesta. Ryhmä osallistui tänäkin vuonna Assembly Summer -tapahtumaan Skrolli-lehden tiskin välittömässä läheisyydessä. Materiaalia tallennetaan oman tiimin kesken kahdesti vuodessa Tampereella Oldskool-yhdistyksen tiloissa, mutta viime aikoina on ollut entistä vaikeampaa löytää uutta materiaalia.

Jarkko jatkaa edelleen Turbo tape -nauhojen sekä demoskene-diskettien tallentamista. Raudasta ja demoskenestä kiinnostuneena ihmisenä Jarkko on kirjoittanut myös useita artikkeleja Skrolliin ja hänellä on varsin hyvä verkosto harrastajien keskuudessa. Aki ’Rakki’ Sivula ja Tommi ’Zero-X’ Lempinen ovat jatkaneet niin Kasettilamerien kuin Software Preservation Societyn riveissä hieman erilaisilla vastuualueilla. Aki metsästää puuttuvia alkuperäisiä pelejä, arkistoi, etsii uusia materiaalin lahjoittajia sekä avustajia, tiedottaa toiminnasta, kirjoittaa artikkeleita ja ohjeita sekä vastailee tukitiketteihin. Lisäksi listalla on Kryofluxin foorumin ja molempien ryhmien Facebook-sivujen hallinnointia.

Tommi on erikoistunut rautaan liittyviin asioihin, kopiosuojauksiin ja tuntemattomiin formaatteihin, minkä lisäksi hän tallentaa kaikenlaista materiaalia. Tommi on vaikuttanut myös 1541 Ultimate II+ -moduulin kehitystyöhön tarjoamalla sitä kehittävälle Gideon Zweijzerille testimateriaalia, jotta emulaatiosta saataisiin entistä tarkempi. Lisäksi hän on kehittänyt omaa softaa arkistoinnin helpottamiseksi ja selvittänyt monta eri tuntematonta tai dokumentoimatonta formaattia sekä tallentanut niitä. Sokerina pohjalla hän on toteuttanut Vice-emulaattoriin useamman eri dongle-suojauksen emulaation, jotta niitä voidaan ajaa alkuperäisestä levystä tehdyllä imagella. Tommi ja Aki ovat olleet myös monet kerrat tapaamisissa Kansalliskirjaston ja Suomen pelimuseon edustajien kanssa.

Amiga-piireissä laajalti tunnettu Ville ’Jope’ Jouppi on jatkanut aktiivisesti Amigan skenemateriaalin pelastamista. Jouppi on toimittanut kosolti materiaalia Breakin Amiga-demo- ja -introtietokantaan sekä Kestra Bitworldiin. Hän on toimittanut myös TOSECille paljon sinne soveltuvaa materiaalia. Breakin kannasta löytyy todella laajasti erilaisia Amigan demoja ja introja, kun taas Kestra Bitworld (Janeway Amiga Scene Demo Search Engine) on laajemminkin Amiga-skenen tuotosten tallennukseen ja etsintään tarkoitettu tietokanta.

Eräänä kuriositeettina Assemblyillä nähtävät oldschool-kompot ovat pyörineet jo pitkään Jopen laitteistolla. Olet saattanut myös lukea hänen artikkeleitaan Skrollista, saanut kommenttien kautta tietoa English Amiga Boardilla tai Facebookissa.

Tiesittekö muuten, että monet Suomen Pelimuseolla pelattavissa olevista C64-peleistä ovat Jorma ’TNT’ Oksasen museokäyttöön muokkaamia? Myös ensimmäinen lamerien käytössä ollut Turbo tape -nauhojen tallennukseen tarkoitettu softa on hänen käsialaansa.

Myös Arthur The Little Knightin julkaisu (Pasi Hytösen ystävällisellä luvalla) on hänen käsialaansa. Jorma on vuosien varrella tallentanut valtavan määrän alkuperäisiä kasetteja sekä skannannut materiaaleja. Lisäksi hän toimii suositun Lemon 64 -foorumin ylläpitäjänä.

Jani ’Dr. Dick’ Tikkanen kehitti Kasettilamerien käyttöön oman graafisen Linux-sovelluksen Turbo tape -nauhojen entistä helpomman ja luotettavamman tallentamisen turvaamiseksi. Turbo tape -nauhat on tallennettu hänen softallaan jo parin vuoden ajan. Tikkaselta löytyy useita erilaisia ammattikäyttöön tarkoitettuja nauha-asemia harvinaisempien kasettien tallentamista varten.

Esa ’Codetsu’ Lyttinen on kunnostautunut erityisesti BBS-kulttuurin ja Amiga-materiaalin arkistoinnissa. Hänet saattaa nähdä myös Suomen Amiga-käyttäjien tapahtumissa Boogien, eli Gentle Eye Ky:n omistajan ja Suomen tyylikkäimmän Amiga-hipin seurana. Gentle Eye on suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva vain Amigaan keskittyvä kauppa. Lyttinen pyörittää yhä edelleen aidolla Amigalla toimivaa G-Point BBS -purkkia, jonne nostalgiannälkäiset käyttäjät ovat tervetulleita. Tuomas ’Trurl’ Rantala on tallentanut paljon skenemateriaalia The C64 Scene Databaseen sekä tallentanut kosolti erilaisia kasetteja. Riku ’Rixa’ Anttila on tallentanut C64-, Amiga- ja PC-levykkeitä. Lisäksi hän on ratkonut WAV-muotoisen materiaalin arkistoinnin ongelmia. Alkuaikoina ryhmän toimintaan osallistui myös Turbo tape -materiaalia tallentanut Sami ’Scapegoat’ Ilmonen.

Suru-uutisiltakaan tosin ei ole vältytty, sillä yksi ryhmän jäsenistä, intohimoinen amigisti Mikko ’Ave’ Rikkonen menehtyi 2016.

Yhteenvetona koko ryhmän toiminnasta voisi todeta, ettei tehty työ välttämättä näy mitenkään kovin suoraan useimmille harrastajille, mutta toiminta tapahtuukin useimmiten taustalla vaikuttamisena.

Teksti: Aki Sivula
Kuvat (lehti ja web): Tommi Lempinen, Aki Sivula, Jorma Oksanen, Jukka O. Kauppinen, Atte Haapalahti