Yle esittää teksti-tv-taidetta teksti-tv:ssä

Teksti-tv on monille nykyään enemmänkin nostalginen muisto menneestä, mutta eihän se ole minnekään kadonnut: teksti-tv voi yhä hyvin, vaikkakaan ei porskuta aivan entiseen tapaan. Sen digitaalinen muoto ja rajoitukset ovat omalla tavallaan houkuttelevia myös taiteilijoille, joiden teksti-tv/teletext-teoksia esitetään  Ylen teksti-tv:ssä 25.2.-25.4.2020 välisellä ajalla.

Kansainvälisten nykytaiteilijoiden luomaa teksti-tv-pikselitaidetta esitellään TART2020-digifestivaalin koostamassa kattauksessa Ylen teksti-tv-sivulta 820 alkaen.

Tv-ruuduille putkahtelee kaikkiaan 11 taiteilijan teoksia: Nadine Arbeiter (Saksa), Cordula Ditz (Saksa), Daniel Egg (Itävalta), Dan Farrimond (Iso-Britannia), Juha van Ingen (Suomi), Kathrin Günter (Saksa), Raquel Meyers (Espanja), Matthias Moos (Sveitsi), Niccolò Moronato (Italia), Jarkko Räsänen (Suomi) ja Seppo Renvall (Suomi).

Seppo Renvall – Hymy
Jarkko Räsänen – Leppäkerttu

Teosten aiheet käsittelevät yhteiskunnallisia ilmiöitä populaarikulttuurista biodiversiteettiin ja kryptovaluuttoista tarkkaavaisuushäiriöön. Festivaalin teokset nähtiin viime vuonna Itävallan ja Saksan yleisradioiden televisioverkoissa, sekä osana Ars Electronica-festivaalia Linzissä.

Teksti-tv:tä kohtaan on osoitettu viime aikoina kasvavaa mielenkiintoa. Esimerkiksi The Teletext Archaeologist -projekti kerää brittiläisten tv-kanavien teksti-tv-sivuja ja julkaisee niitä jatkuvasti kasvavassa kokoelmassaan. Myös suomalainen Kasettilamerit-yhteisö on viime aikoina ryhtynyt tutkimaan muinaisten suomalaisten teksti-tv-sivujen pelastamista.

Lisätietoja: www.teletextart.comhttps://teletextarchaeologist.org/https://kasettilamerit.fi/ http://www.fixc.fi/