Mikä Skrolli?

Skrolli on suomalainen tietokonekulttuurin erikoislehti, joka on suunnattu tee-se-itse-tekijälle, koodaajalle, elektroniikan rakentelijalle, pelaajalle – uuden ja vanhan tietotekniikan ystävälle.

Skrolli sai alkunsa vuonna 2012 ja vuosittain julkaistaan neljä Skrollia. Lehteä on julkaistu kymmeniä numeroita sekä paperilehtenä että sähköisenä näköislehtenä. Skrolleja voi tilata verkkokaupasta tai ostaa hyvin varustelluilta jälleenmyyjiltä kautta maan.

SkrolliSkrollia toimitetaan pääosin vapaaehtoisvoimin ja se painottaa sellaisia aiheita ja näkökulmia, joita kaupallisempi tekniikkamedia väheksyy. Lehti korostaa tee-se-itse-asennetta, intohimoista viihtymistä tietotekniikan parissa, syvää paneutumista asioihin, sekä taidon ja ymmärryksen kehittämistä. Lukijoiden ei tarvitse olla huippuasiantuntijoita, vaan vaikeatkin aiheet pyritään käsittelemään riittävän kansantajuisesti.

Tasavallan tietokonelehti

Tee-se-itse- ja ohjelmointiasian lisäksi Skrollissa on runsaasti pelijuttuja, katsauksia tietotekniikan ilmiöihin ja avoimen lähdekoodin projekteihin sekä muuhun tietotekniikkaa lähellä olevaan harrastamiseen. Skrollista löydät nykyhetken ja tulevaisuuden lisäksi tietotekniikan ja tietokoneharrastuksen historiaa, usein sopivasti tähän päivään tuotuna.

Emme kerro pelkästään tekniikasta ja sen kanssa askaroinnista vaan myös siihen liittyvästä yhteisöllisyydestä. Skrolli edustaa monia erilaisia tietoteknisiä tekemiskulttuureita ja pyrkii lähentämään niitä toisiinsa.

Ihanteenamme on pysyvyys. Pyrimme tekemään lehteä, jonka pariin ihmiset haluavat palata toistekin. Lehden ilmestymistahti pidetään riittävän verkkaisena, jotta sisältö ehditään saada hätäilemättä valmiiksi. Uutiset ja muut nopeasti vanhenevat aiheet jätetään internetin puolelle.

Tarjoamme myös maksuttomia pdf-lehtiä vanhemmista Skrolleista. Valitse vain numero linkin listasta ja Lataa PDF numerokohtaisen sivun lopusta, mikäli se on tarjolla. Vanhemmat Skrollin pdf-lehdet ovat lisäksi luettavissa Internet Archive -verkkokirjastossa, josta voit ladata kaikki vapautetut lehtemme myös zip-pakettina.

Skrolli on yhteisö

Skrolli on juuriaan myöten yhteisöllinen nettiprojekti. Se syntyi nettimeeminä, sen kannattajat ja tekijät kokoontuvat avoimilla pikaviestikanavilla, ja kaikkia kiinnostuneita kannustetaan osallistumaan projektiin. Jotta lehteen liittyvät asiat etenisivät muutenkin kuin huutoäänestyksen kautta, on lehdelle valittu toimitus, joka koostuu noin kymmenestä Skrolli-yhteisön aktiivisimmasta jäsenestä.

Skrolli on julkaissut myös verkkoartikkeleita sekä järjestänyt tapahtumia ja osallistunut säännöllisesti muiden tapahtumiin (esim. Assembly, Disobey). Suomenkielisen lehden ohella vuosina 2016 ja 2017 Skrolli-lehdestä ilmestyi myös englanninkielinen versio.

Skrollia julkaisee rekisteröity yhdistys Skrolli ry. Skrolli on myös Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n jäsen.

Tervetuloa jatkamaan keskustelua Skrollin lukijakanaville!

Lisää Skrollista