Mikä Skrolli?

Skrolli on suomalainen tietokonekulttuurin erikoislehti, joka on suunnattu tee-se-itse-tekijälle, koodaajalle, elektroniikan rakentelijalle, pelaajalle – uuden ja vanhan tietokonekulttuurin ystävälle.

Skrolli sai alkunsa syyskuussa 2012 ja ensimmäinen varsinainen numero ilmestyi 25.3.2013. Yhteensä lehteä on julkaistu yli 40 numeroa. Vuosittain julkaistaan neljä Skrollia.

Skrollia toimitetaan pääosin vapaaehtoisvoimin ja se painetaan paperille. Skrolleja voi tilata verkkokaupasta tai ostaa hyvin varustelluista lehtipisteistä kautta maan. Lehdestä on myös digitaalinen versio.

SkrolliLehti painottaa sellaisia aiheita ja näkökulmia, joita kaupallisempi tekniikkamedia väheksyy. Se korostaa tee-se-itse-asennetta, intohimoista viihtymistä tietotekniikan parissa, syvää paneutumista asioihin, sekä taidon ja ymmärryksen kehittämistä. Lukijoiden ei tarvitse olla huippuasiantuntijoita, vaan vaikeatkin aiheet pyritään käsittelemään riittävän kansantajuisesti.

Tasavallan tietokonelehti

Tee-se-itse- ja ohjelmointiasian lisäksi Skrollissa on runsaasti pelijuttuja, katsauksia tietotekniikan ilmiöihin ja avoimen lähdekoodin projekteihin sekä muuhun tietotekniikkaa lähellä olevaan harrastamiseen. Skrollista löydät nykyhetken ja tulevaisuuden lisäksi tietotekniikan ja tietokoneharrastuksen historiaa, usein sopivasti tähän päivään tuotuna.

Emme kerro pelkästään tekniikasta ja sen kanssa askaroinnista vaan myös siihen liittyvästä yhteisöllisyydestä. Skrolli edustaa monia erilaisia tietoteknisiä tekemiskulttuureita ja pyrkii lähentämään niitä toisiinsa.

Ihanteenamme on pysyvyys. Pyrimme tekemään lehteä, jonka pariin ihmiset haluavat palata toistekin. Lehden ilmestymistahti pidetään riittävän verkkaisena, jotta sisältö ehditään saada hätäilemättä valmiiksi. Uutiset ja muut nopeasti vanhenevat aiheet jätetään internetin puolelle.

Skrolli on yhteisö

Skrolli on juuriaan myöten yhteisöllinen nettiprojekti. Se syntyi nettimeeminä, sen kannattajat ja tekijät kokoontuvat avoimilla pikaviestikanavilla, ja kaikkia kiinnostuneita kannustetaan osallistumaan projektiin. Jotta lehteen liittyvät asiat etenisivät muutenkin kuin huutoäänestyksen kautta, on lehdelle valittu toimitus, joka koostuu noin kymmenestä Skrolli-yhteisön aktiivisimmasta jäsenestä.

Skrolli on järjestänyt lisäksi pienimuotoisia tapahtumia sekä osallistunut säännöllisesti muiden tapahtumiin (esim. Assembly, Disobey). Suomenkielisen lehden ohella vuosina 2016 ja 2017 Skrolli-lehdestä ilmestyi myös englanninkielinen versio.

Skrollia julkaisee rekisteröity yhdistys Skrolli ry. Skrolli on myös Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n jäsen.

Lisää Skrollista