MBnet-palvelut sulkeutuivat

Artikkeli on julkaistu myös Skrollin numerossa 2022.4.

Tänään 13.10. oli erään aikakauden päätös, kun MikroBitti-lehden vuonna 1994 MBnet-purkkina aloittaneen MBnet-verkkopalvelun viimeinenkin ilmentymä sulkeutui. Lehden tilaajien MBnet-kotisivutilan ja -verkkopalvelun viimeinen toimintapäivä oli 12.10.2022. MBnet oli aikanaan erään arvion mukaan jopa maailman suurin purkki ja vielä internet-muodossaankin siitä kehkeytyi merkittävä aloittelevien Suomi-ohjelmoijien jakelukanava vuosituhannen vaihteessa.

MikroBitti-lehden symbioottinen suhde sen lukijoiden kanssa alkoi kehittyä jo 1980-luvulla lehteen painettujen lukijalistausten ja monenlaisten lukijapalstojen kautta. Lehti myös haki aktiivisesti uusia kirjoittajia tästä joukosta. MBnet jatkoi tämän lukijasuhteen kehittämistä digitaalisesti 1990-luvun loppupuoliskolla ja 2000-luvun alussa, mikä ruokki rikasta ja moniulotteista sisältöä myös itse paperilehdessä. Tämä erotti MikroBitin aikanaan pelkistä ammattikirjoittajien koostamista julkaisuista – ilmeisen menestyksekkäästi. Kiitos yhteisistä vuosista, MBnet!

Verkossa MBnetin sulkemista on käsitelty muun muassa Saku-foorumin ketjussa MBnet loppuu, TechBBS:n ketjussa MikroBitti-lehden MBnet-palvelut ollaan ajamassa alas sekä Skrollin Facebookissa. Archive Teamin MBnet Web Hosting / MBinternet -sivu sisältää viimeisimmän sanan MBnetin verkkokirjastoinnista.

Janne Sirén