Civilizationia vuoro päivässä: Longturn-peli alkoi sunnuntaina

Longturn.orgin Civilization-moninpeli järjestysluvultaan 31 alkoi sunnuntaina 11.11.2012 liki seitsemänkymmenen pelaajan voimin.

Longturnille on nimensä mukaisesti ominaista pelivuoron kesto, joka on 23 tuntia – lukuunottamatta tietysti ensimmäistä vuoroa, joka kestää peräti kolme vuorokautta, ettei se varmasti jäisi keneltäkään väliin. Tätä kirjoitettaessa on ensimmäinen vuoro juuri ehtinyt vaihtua toiseksi ja useimmat pelaajat oletettavasti rakentaneet ensimmäiset kaupunkinsa.

Jo alkuperäinen Sid Meier’s Civilization osoitti vuonna 1991, että kansakunnan luotsaaminen monituhatvuotisen historian läpi tahtoo leikkimielisenä simulaationakin viedä tuhottomasti aikaa. Kun mukaan tuli jatko-osien ja vapaan lähdekoodin FreeCivin myötä vielä moninpelikin, kävi aikasuhde jo ongelmalliseksi. Miettimisaikaa oli aina osalle pelaajista liikaa ja osalle liian vähän, ja peli-illat venyivät herkästi aamuyöhön. Tämä lopahduttikin aikoinaan oman kiinnostukseni moninpeli-Civilizationia kohtaan. Kiinnostus löytyi uudelleen vasta tänä vuonna, kun kuulin Longturnista.

Sunnuntaina alkanut peli on siis paitsi ensimmäinen Longturn-otteluni, myös ensimmäinen kerta yli kymmeneen vuoteen kun ylipäätään pelaan FreeCiviä ihmisten kanssa. Lienee siis ymmärrettävää, miksi olen ollut pelin suhteen yli-innokas ja ladannut sitä kohtaan paljon odotuksia. Pelin parasta antia ovat kuulemma monimutkaiset diplomaattiset juonittelut, joille varmasti riittää paljon aikaa itse pelitapahtumien edetessä hitaasti ja arvokkaasti.

Longturn-pelejä on pelattu vuodesta 2004 saakka, ja niissä käytetty säännöstö on vuosien mittaan hioutunut pelimuodolle sopivammaksi samalla, kun se on erkaantunut alkuperäisestä Civilizationista. Esimerkiksi yksiköillä on vuoroa kohti käytössään kolminkertainen määrä siirtoja ja näkyvyysalueet ovat suurempia. Monien eroavaisuuksien vuoksi katsoinkin aiheelliseksi kuivaharjoitella peliä etukäteen hakemalla sääntöpaketit kotikoneelle ja pelaamalla tekoälyjä vastaan.

Peli numero 31 tapahtuu poikkeuksellisesti saarikartalla, jossa jokainen pelaaja aloittaa ikiomalta pienoismantereeltaan. Ensimmäiset pari peliviikkoa tulevatkin oletettavasti olemaan varsin yksinäistä rakentelua ennen kuin ensimmäiset kolmisoudut saadaan lähetettyä merten taa.

Skrolli palaa Longturnin pariin reilun puolen vuoden päästä eli kolmos- tai nelosnumerossaan, jolloin pelissä on toivottavasti ehtinyt tapahtua jo yhtä sun toista dramaattista.

Teksti: Ville-Matias Heikkilä