Will You Ever Return: Terveisiä helvetistä

Lupaava elämänalku katkeaa lyhyeen, kun juuri onnen löytänyt nuori ammutaan kuoliaaksi rahojen takia tai muuten vain. Kaipaamaan jää rakastettu, jolle olisi kiva lähettää helvetistä käsin viesti ”kunnossa ollaan”. Osoittautuu kuitenkin, että yhteyden ottaminen eläviin ei ole aivan yksioikoinen keikka.

Pentagrammi kuuluu oleellisena osana sisustukseenPentagrammi kuuluu oleellisena osana sisustukseen.

Will You Ever Return muistuttaa tyyliltään vanhaa pahvi- tai nukkeanimaatioelokuvaa strobovaloin terästettynä. Helvetti on täynnä yleistä kaaosta ja sinkoilevia kulttuuriviittauksia. Dialogi velloo edestakaisin vakavan ja absurdinkeveän välimaastossa. Asiat toimivat enemmän unen kuin valveen logiikalla. Eteneminen on sekä hapuilevaa että väistämätöntä. Kyseessä on enemmänkin matka kuin mikään varsinainen haaste.

Pelin äänimaisema on onnistunut. Vimmaisten rumpujen, torvien ja sireenien lisäksi tunnelmaa luodaan taitavasti valituilla ikivihreillä korvamadoilla. Kaunis peli tämä ei ole, mutta maailma on kuitenkin visuaalisesti johdonmukainen. Tavallaan karu ulkoasu toimiikin erinomaisesti luomassa tuntua reissusta alitajuntaan ja sen tuolle puolen.

Lihasoppaa el diabloLihasoppaa el diablo.

Tekijän kieli on selvästi ollut tukevasti poskella, mutta lopputulos on huomattavasti monisyisempi kuin pelkkä vitsi. Will You Ever Return tuntuu itseasiassa enemmän interaktiiviselta taideteokselta kuin peliltä. Silkan kaaoksen lisäksi päästään kokemaan myös tunnelmallisia hetkiä.

Will You Ever Returnilla on kokemuksena selvästi oma arvonsa. Vuoden peliksi tästä ei ole, mutta kenties vuoden parhaiten käytetyksi varttitunniksi?

Mitäpä olisi helvetti ilman diskoa?Mitäpä olisi helvetti ilman diskoa?

Joskus merkityksiä voi löytää yllättävistä paikoista.

Will You Ever Returniin voi tutustua lähemmin osoitteessa gamejolt.com/games/rpg/will-you-ever-return/10320/.

Teksti: Mikko Siukola