Alternative Party 2013 – demokisoja ja digikulttuuria

Helsingissä Suvilahden Kattilahallissa järjestettiin 18.-20.10.2013 Alternative Party -tapahtuma, joka kokosi demojen ja tietokoneiden harrastajia saman katon alle jo 15. kertaa. Alkujaan pienenä demoscenen kokoontumisena alkanut  tapahtuma on vuosien varrella kasvanut kokonaiseksi digitaalisen kulttuurin festivaaliksi.

Alternative Party 2013 -tapahtuman ensimmäinen päivä alkoi hiljaisesti, mutta ihmisiä saapui vähitellen kattilahalliin ja läheiseen ravintola Lämpöön, joka oli tämän illan yksinomaan party-porukan käytössä. Ravintolassa soikin koko illan teemaan sopiva elektroninen musiikki, seassa myös paljon demoscene-helmiä.

Lämpö olikin varsinaista partysalia houkuttelevampi paikka etenkin sen jälkeen, kun ensimmäisen compon, 23k executable musicin, ainoa osallistuja siirrettiin toiseen musiikkicompoon. Niinpä kävin alkuillasta hallin puolella oikeastaan vain seuratakseni avajaisseremonian.

Illemmalla hallissa oli kuitenkin lisää ohjelmaa, mikä houkutteli ainakin osan porukasta siirtymään Lämmöstä takaisin partypaikalle. Lavalle näet nousivat illan artistit: yhden miehen projekti APROX ja isompi kokoonpano Älymystö, jonka mukana oli myös vakiokokoonpanon ulkopuolinen kosketinsoittaja ja yhden kappaleen verran toinenkin vokalisti. Osa juhlijoista innostuikin vallan tanssimaan lavan edustalla. Illan ohjelman päätti päivän toinen compo, ICU Rave music.

Skrolli edustaa. Kuva: Mikael Peltomaa / AltParty

Yhtyeiden ja compojen lisäksi kävijöitä viihdyttivät Piraattipuolueen ja Skrollin pöydät, joista jälkimmäisessä oli tarjolla lehden lisäksi Dreamcast- ja Ouya-konsolit sekä aito arcade-kabinetti, jossa pyöri useita eri pelejä. Illan suosikki oli Puzzle Bobble 2.

Lauantai alkoi huomattavasti perjantaita aikaisemmin, kun suurimman osan kilpailuteoksista piti olla valmiita puolenpäivän aikaan. Tästä parin tunnin päästä oli ensimmäinen virallinen ohjelmanumero, Pieni päätös päivässä -launch. Parin tunnin kuluttua alkoivat paikalle tilattujen sairaanhoitajien tekemät verenpaine- ja kolesterolimittaukset, minkä aikana kahviossa järjestettiin girl geek meet.

Digital graphics –kisan toinen sija: Middle East Express by Darkki / Tekotuotanto

Compot käynnistyivät hieman kuuden jälkeen. Ensimmäiseksi lavalla näytettiin digital- ja analog-grafiikkakompot, näiden jälkeen tapahtuman aikana ilmoitettu partyphoto-kilpailu. Ennen demokompoja kuultiin vielä spontaaneja poliittisia puheita niin tekijänoikeuslain järkeistämisen kuin myös pupujen puolesta – ja kaikenlaista näiden väliltä.

Kahdeksan jälkeen esitettiin viimeinen musiikkicompo, healing music, jota seurasivat wild hospital-, 64k intro, 64k cracktro- ja beginner demo -compot. Illan päätti alternative combined -kilpailu.

Kilpailujen aikana partypaikalla oli edellisiltaa huomattavasti runsaammin yleisöä, mitä edesauttoi varmasti sekin, että ravintola Lämpö ei ollut tänä iltana partykansan käytössä. Kilpailujen jälkeen osa osallistujista siirtyi AltPartyjen saunaosastolle, jonka edustalla sekä Amursk The Grill että Skeneklubin grilli olivat vahvassa hyötykäytössä. Demoscene-aktiivit ja muut vieraat viihtyivät saunalla myöhäiseen yöhön saakka.

Party Photo –kilpailun voittaja: Baby transport allowed at AltParty by T-101 / Darklite.
Kuvassa kaikkien aikojen paras grilli: Amursk the Grill.

Sunnuntaina virallisessa ohjelmassa oli vain palkintojenjako, joka järjestettiin vain tunnilla myöhästyneenä kello yhdeltä.

Tapahtumaorganisaatio tarjosi voittajille brunssin, jonka jälkeen tapahtuma hiljeni ja viimeisetkin lähtivät kokemusta rikkaampana jatkamaan matkaansa.

Analogigrafiikkakilpailun voittaja: Party People by Mirna

Compovoittajista moni teos oli tehty erittäin nopealla tahdilla, jotkut jopa tapahtuman aikana tai vain päiviä sitä ennen. Siihen nähden taso oli erittäin hyvä, vaikka pidemmällä aikavälillä tehtyjen teosten tasoon ei ehkä päästykään. Esimerkiksi analog graphics -kilpailun voittajateoksen piirrokset syntyivät pääosin jo perjantain aikana, osa ravintola Lämmön skeneillanvieton mittaan.

Itselleni nämä olivat ensimmäiset ALTPartyt, mutta jos ja kun näitä järjestetään jatkossa, pyrin saapumaan paikalle, sillä tapahtumasta jäi hyvä mieli. Houkuttelin alternative combined -compoa ja yleistä meininkiä katsomaan myös ystäväni, jolle tämä oli ensimmäinen kosketus demosceneen. Tapahtumassa esitetyt ja niiden jälkeen screeneillä pyörineet aikaisemmissa tapahtumissa julkaistut teokset olivat hänenkin mieleensä, vaikka koodauksesta hän ei paljoa tiedäkään.

Erikoismaininta myös Amursk-grillille, joka lämmön ja hengaulupaikan ulkona lisäksi pääsi osalliseksi parissakin compossa, esiintyen mm. Partyphoton voittaneessa otoksessa.

Teksti: Tatu ’DigitalTA’ Aalto

Digital graphics –kisan voittaja: Lihatohtori by ilesj

Ensikertalaisen ajatelmat

”Digitaalisen kulttuurin festivaali tee-se-itse -henkisille tekniikan ystäville, ohjelmoijille, muusikoille, suunnittelijoille, hakkereille ja muille tietotekniikasta kiinnostuneille.” Näin kuvailivat verkkosivut viime viikonloppuna järjestettyä Alternative Party -tapahtumaa, eikä kuvaus mennyt ohi lupauksistaan.

Demoyhteisö ja demoharrastus oli minulle viime viikonloppuun saakka vieras ja mysteerin verhoama tekniikan laji, aiempaa kertaluontoista vierailua Assembly-tapahtumassa lukuun ottamatta. Jokin demoissa on kuitenkin aina kiehtonut. Sain tapahtumasta vinkin aikaisemmin Wärkfesteillä, eikä Alteille lähtemistä tarvinnut kahta kertaa miettiä.

Tapahtuma käynnistyi perjantaina rauhallisesti ihmisten saapuessa vähitellen paikalle. Halli täyttyi iltaan mennessä niin demoja puurtavista osallistujista kuin retrohenkisestä ja omiltakin nuoruusvuosilta tutusta tekniikasta. Löytyipä joukosta myös Atarin pelikone, joka suorastaan huokui nostalgiaa takapaneelin ”Amusement Machine” -mallimerkinnällään.

Retropelaamista

Tapahtuma järjestettiin tänä vuonna sairaalateeman ympärille, minkä mukaisesti musiikit, grafiikat ja demot työstettiin. Osa kävijöistä oli myös pukeutunut näyttävästi teemaa myötäillen, tuoden näin tapahtumaan omaa henkeään. Tuotoksia julkaistiin kirjavasti lumoavista musiikkivisualisoinneista näyttäviin graafisiin luomuksiin. Toteutustekniikatkin vaihtelivat matalamman tason toteutuksilla tehdyistä teoksista JavaScriptiin ja WebGL:ään.

Toteutustavasta riippumatta teoksista jäi kalvamaan uteliaisuus: kuinka nämä on käytännössä toteutettu konepellin alla, 64k-demoista puhumattakaan. Luova hulluus pätee näissäkin ja rajana on vain mielikuvitus.

Hatunnosto omalta osaltani kaikille osallistujille ja tapahtuman järjestäjille. Minulla ei ollut tapahtumaa kohtaan mitään ennakko-odotuksia, vaan lähdin ensimmäisille Alteilleni avoimin mielin. Juurruinkin paikalle pitkälti koko viikonlopuksi. Vaikka tapahtuma vaikutti paikoitellen hiljaiselta, yhteisöhenki ja tekemisen meininki tuntuivat vievän voiton. Päästyäni näkemään näitä ja muutakin ympärillä tapahtuvaa toimintaa en ollut pettynyt. Ensikosketus demoyhteisöön Assyjen jälkeen jätti positiiviset tunnelmat.

Teksti: Tomi ’erani’ Juntunen

Alternative Party: http://www.altparty.org

Virallinen kuvagalleria: http://altparty.kuvat.fi/kuvat/

Kilpailujen tulokset: scene.org-linkki

Lataa kilpailuteokset: scene.org-linkki

Joskus partytkin päättyvät – järjestäjät kiittelevät yleisöä.