Tilaisinko Skrollin? Paperilehti, digilehti vai pdf-lehti? Irtonumero? Suomeen, ulkomaille?

Päivitys 2022: Skrollin hinnat ja julkaisumuodot ovat jonkin verran muuttuneet tämän blogikirjoituksen julkaisun jälkeen, vaikka perusperiaatteet pätevätkin edelleen. Löydät kotisivuiltamme ajankohtaiset tilausvaihtoehdot ja irtonumerokanavat.


Skrollin erilaisista tilaus- ja toimitustavoista kysytään säännöllisesti. Kirjoitin tilauksen uusimisesta joulukuussa ja nyt ovat vuorossa Skrollin tilaus- ja toimitustavat, joissa on vuodelle 2018 vanhojen tuttujen lisäksi kaksi uutuutta: pelkän pdf-lehden tilaaminen sekä erillinen tilausvaihtoehto ulkomaille.

TL;DR-versio, tilanne ja hinnat kirjoitushetkellä:

Skrollin vuositilaus 2018

Vuoden 2018 neljä numeroa ovat tilattavissa osoitteesta: https://tilaaskrolli.fi

  1. Paperilehti Suomeen, sisältää myös pdf-tiedoston sähköpostiin 38 €
  2. Digilehti Skrolli-sovellukseen (Android tai iOS), ei sisällä pdf-tiedostoa 37,99 €
  3. Pdf-lehti, eli pelkkä pdf-tiedosto sähköpostiin 37,99 €
  4. Paperilehti ulkomaille, sisältää myös pdf-tiedoston sähköpostiin 46 €

Skrollin irtonumerot

Englanninkielinen Skrolli

Viimeisimmät hinnat kannattaa aina tarkastaa e.m. kaupoista.

Pidempi selitys

Niille, jotka ovat kiinnostuneita taustoista:

Skrollin päätuote on perustamisesta lähtien ollut suomenkielisen paperilehden tilausmyynti, jonka mukana tulee myös pdf-lehti sähköpostiin. Tilaukset myydään yleensä kalenterivuosittain, yksi vuosikerta eli neljä numeroa kalenterivuoden aikana. Lehden voi tilata osoitteesta https://tilaaskrolli.fi. (Vuosikertakäytäntö on kuvattu kattavasti aikaisemmassa blogimerkinnässä Skrolli-tilauksen uusiminen.)

Näin on edelleen vuonna 2018 ja tämän ympärille Skrolli ry:n toiminta rakentuu, pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Samoin perusperiaatteemme on, että lehti vapautuu aikanaan vapaaseen jakeluun pdf-muodossa – tämä on yhtä lailla arvokysymys kuin arkistointikysymys, haluamme tarjota jotain aikaa kestävää. Tällä hetkellä pdf-lehdet vapautuvat vapaaseen jakeluun noin 6-9 kuukauden kuluttua julkaisusta osoitteeseen https://skrolli.fi/numerot.

Tämä paperi+pdf -tilaus muodostaa noin 99,5% Skrollin tilaajista. Tilauksen hinta on tällä hetkellä 38 €/kalenterivuosi. Vaihtoehtoisesti paperilehdestä voi nyt kieltäytyä valitsemalla pelkän pdf-lehti-tilauksen, tämä on uutuus vuodelle 2018 yleisön pyynnöstä – joillekin paperittomuuskin voi olla arvokysymys. Tarjosimme vastaavaa vain pdf -tilausta viimeksi Skrollin alkumetreillä ja kysyntä oli vähäistä, mutta koska vaihtoehto on varsin yksinkertainen järjestää, vastataan huutoon taas. Sähköisten toimitusten hinnat olemme pitäneet samalla tasolla kuin paperitoimitusten, perustelut blogin lopulla.

Lisäksi olemme ottaneet käyttöön 46 €/kalenterivuosi tilaushinnan paperilehden tilaukselle ulkomaille, korkeampien postikulujen vuoksi – Skrollia kun tilaavat yhä useammat ulkosuomalaiset. Mainitaan samalla myös englanninkielinen Skrolli International Edition -lehti, jota myydään kansainväliset toimitusvaihtoehdot sisältävinä paketteina Skrolli-kaupassa. Skrolli International Editionista ilmestyi uusi numero kesällä 2017 ja myös vuoden 2016 numero on edelleen saatavilla, Suomeen tai ulkomaille.

Irtonumerot

Painamme paperilehteä jonkin verran myös irtonumeromyyntiin, joita tällä hetkellä myyvät Skrolli-kauppa verkossa, Jimm’s Turussa ja Triosoft Tampereella. Jälleenmyyjät vaihtelevat, mm. Lehtipistettä ja joitain muita nimekkäitä on yritetty houkutella ajasta aikaan (vielä ei ole tärpännyt). Jälleenmyyjät hinnoittelevat tuotteet itsenäisesti ja varastointiaika vaihtelee tapauskohtaisesti.

Skrollin omassa verkkokaupassa irtonumeroita myydään yleensä niin kauan kuin Skrolli ry:llä riittää varastoa. Irtonumeron hinta on 10 € uusilla numeroilla (sis. postitus) ja vanhemmilla numeroilla 5 € (sis. postitus), jos niitä jää. Esimerkiksi irtonumero 2017.3 loppui juuri uuden vuoden jälkeen ja poistui myynnistä ennen kuin hinta ehti laskea. Kaikki 2017.3:n tilanneet saavat kyllä omansa eli kaupan valikoima heijastelee todellista varastotilannetta.

Irtonumeromyynti ei sisällä pdf-lehtiä, koska se olisi pienelle talkootoiminnalle liian vaivalloista, eikä sellaista kannata järjestää – pdf-irtonumerot vapautuvat ilmaisjakeluun sitten aikanaan. Ensisijaisesti haluamme tietysti myös rohkaista tilaamaan vuositilauksen, jolla toimintamme pyörii. Ilman vuositilaajia ei ole Skrolliakaan.

Skrolli-kaupan irtonumerot on hinnoiteltu Suomen toimituksiin. Suomenkielisiä irtonumeroita emme ole erikseen hinnoitelleet ulkomaille, koska kysyntä on minimaalista. Suosittelen varmistelemaan kulloisenkin käytännön etukäteen sähköpostitse osoitteesta asiakaspalvelu@skrolli.fi, mikäli irtonumeroita kaipaa ulkomaille.

Digilehti

Vuoden 2017 alusta toimme tarjolle Skrollin digilehden, jota luetaan mainiolla Skrolli-sovelluksella (Android ja iOS) ja joka löytyy osoitteen https://digiskrolli.fi kautta. Tämä on edelleen tarjolla ja digilehti-vuositilauksen 2018 voi käydä tilaamassa vaikka heti.

Skrolli-sovellus on käytännössä mobiilisovelluksen ja pilvipalvelun yhdistelmä, jossa voi ostaa lukuoikeuden yhteen tai useampaan numeroon ja lukea niitä kätevästi yhdessä sovelluksessa – lisäksi siellä on pari ilmaista näytenumeroa (2012.0 ja 2016.1E Sample). Itse sovellus on maksuton.

Digilehti-tilauksella Skrollit ilmestyvät suoraan sovellukseen. Irtonumeroita voi ostaa myös yksitellen, tällä hetkellä uudet 9,99 €/kpl, vanhat 1,99 €/kpl sekä paketteina vuosikerrat 2013-2016 ja 2017, joiden hinnat vastaavat suunnilleen kaikkien digilehti-irtonumeroiden ostamista alaspäin pyöristettynä. Digilehti-palvelun ylläpitäminen maksaa Skrollille, joten siksi vanhemmillakin numeroilla on pieni hinta palvelussa.

Hinnoittelu

Skrollin vuosikerran hinnoittelu perustuu paperilehden tuotanto- ja toimituskuluihin, joihin sisältyy Skrolli ry:n toiminnan kulut sekä mahdolliset pienet artikkeleista tai tehtävistä maksetut korvaukset. Pääasiassa toiminta pyörii kuitenkin talkoovoimin, mikä mahdollistaa kohtuullisen hinnan pienen painosmäärän tasokkaalle aikakauslehdelle. Eniten hintaan vaikuttavat paino- ja toimituskulut, etenkin Postin kiristämä paniikkiruuvi tuntuu Skrollin kaltaisessa toiminnassa.

Skrollin digilehden ja pdf-lehden vuositilauksen sekä digilehden uusien irtonumeroiden myyntihinta on tarkoituksella sunnilleen sama kuin paperilehdellä Skrolli-kaupassa eli noin 38 €/vuosikerta ja 10 €/kpl. Yhden sentin hintaero alaspäin (37,99 €/vuosikerta ja 9,99 €/kpl) selittyy Applen sovelluskaupan pakottamilla x,99-hinnoilla, joten sähköisissä hinnoissa on yhtenäisyyden nimissä tämä sama x,99-hinnoittelu kaikilla alustoilla.

Meiltä kysytään joskus selvästi halvempia hintoja sähköisille lehdille, mutta sellaisia ei näillä näkymin ole tulossa – sähköisten lehtien kysyntä on niin pientä, että vain näin sähköiset Skrollit kattavat kulunsa. Lisäksi sovelluskaupat ja sähköisten lehtien korkeammat arvonlisäverot vievät suuret siivunsa. Itse asiassa jopa nykyistä kalliimmat digihinnat voisivat olla perusteltuja, mutta periaatteesta emme ole sellaisia harkinneet.

Eteenpäin!

Ajoittaiset halpuutuskokeilutkin tukevat väitettä, että kansa haluaa Skrollinsa ensisijaisesti paperilla, vaikka digilehti olisi halvempi. Oma veikkaukseni maailman tilasta noin yleisemmin on, että paperilehden tilaamisen rinnalla suosituin vaihtoehto on olla tilaamatta lehteä lainkaan ja sähköinen lehtitilaus tulee vasta kaukana perässä. Webissä ja somessa on siis näyttävä jatkossakin ja siihen Skrollilla on kattava kanavavalikoima. Kiinnostuneet sisällöntuottajat voivat ottaa yhteyttä toimitukseen: toimitus@skrolli.fi.

Yllätyin silti, kun jopa uuden englanninkielisen Skrollin osalta lähes kaikki kysyntä kohdistui paperilehteen, vaikka siellä digilehti oli alusta alkaen paljon halvempi ja sähköisiä lehtiä on maailmalla totuttu lukemaan meikäläisiä enemmän… Ehkä tämä ei kuitenkaan ole suuri ihme, sillä onhan paperi-Skrolli aivan ilmiömäinen ja ainutlaatuinen tuote vuoden 2018 maailmassa. Tämä on digipäällikönkin myönnettävä. Mutta nyt meillä on myös mukavasti sähköisiä vaihtoehtoja heille, jotka niitä suosivat.

Toivotan uudet ja vanhat tilaajat tervetulleiksi Skrolli-vuodelle 2018 – yhtäläisesti paperilehden, digilehden tai pdf-lehden äärelle!

Janne Sirén
Digipäällikkö, Skrolli