Kumpulassa kukkii – chiliviljelmä kampuksen katolla

Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksen katolla, henkilökuntaa kummastuttaneessa majassa viljeltiin tietoteknistä chiliä.

Artikkeli on alun perin julkaistu Skrollin numerossa 2014.1.

Voit tilata lehden kätevästi täältä, niin voit lukea jutut kätevästi heti lehden saapuessa!

Teksti: Kalle Viiri
Kuvat: Jarmo Isotalo

Loppuvuodesta 2011 outo häkkyrä nousi Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksen Exactum-rakennuksen katolle, henkilökunnan taukopaikkana käytetyn pienen kattoterassin viereen. Pääosin kierrätysvanerista ja pleksimuovista kasattu, vajaan kymmenen neliömetrin kokoinen mökki oli kasvihuone, jossa viljeltiin chiliä ympäri vuoden käyttämällä hyväksi palvelinten hukkalämpöä.

Projekti sai alkunsa vuonna 2010, kun kasvihuoneen perustajan, tutkijatohtori Mikko Pervilän työryhmä tutki palvelinten jäähdyttämistä ulkoilmassa samaisella katolla. Yleensä merkittävä osa palvelinsalien käyttämästä sähköstä kuluu nimenomaan tietokoneiden tuottaman lämmön poistamiseen. Exactumin katolle rakennetun palvelinteltan avulla Pervilän työryhmä halusi tutkia, voisiko energiaa säästää jäähdyttämällä palvelimia suoraan kylmässä ulkoilmassa.

Tulokset olivat lupaavia. Teltassa olevien palvelimien havaittiin toimivan luotettavasti jopa 20 asteen paukkupakkasilla.

Kuva: Jarmo Isotalo

Kuva: Jarmo Isotalo

Hukkalämpö hyötykäyttöön

Vaikka palvelinten jäähdytys ulkoilmassa on tehokasta, se ei ole ihanteellista. Lämpö menee nimittäin hukkaan. Kesällä 2011 projektia päätettiin laajentaa niin, että hukkalämpö käytettäisiin hyväksi. Aluksi lämmön käyttökohteeksi harkittiin saunaa. Tämä olisi kuitenkin vaatinut asiantuntemusta lämpöpumppujen ja eristysten osalta, ja kun sellaista ei löytynyt, ideasta jouduttiin luopumaan.

Sitten syntyi idea kasvihuoneesta. Talkoovoimin kasattu kasvihuone valmistui joulukuussa 2011 – mukavasti lumen ja pakkasen keskelle – ja palvelimet siirrettiin sen sisään. Huoneeseen asennettiin lisäksi useita antureita pitämään kirjaa kasvihuoneen lämpötilasta.

Valmiissa kasvihuoneessa alettiin kasvattaa chiliä. Kasvihuoneen rakentamisen yhteydessä Exactumin katolle asennettiin ”The Fifth Dimension – Green Roofs in Urban Areas” -projektin toimesta myös sammaleesta tehty viherkatto.

Palvelinten tuottama lämpö riitti pitämään chilit pääosin hengissä ensimmäisen talven yli, vaikka kasvihuoneen lämpötila putosi muutamaan otteeseen lähelle nollaa. Kesällä kasvihuoneen ovet puolestaan avattiin ylikuumenemisen välttämiseksi. Chilisadosta tuli hyvä: yli 200 chilipaprikaa päätyi samassa rakennuksessa toimivaan Unicafe-ravintolaan opiskelijaruoan mausteeksi.

Kasvihuoneen palvelinprojekti päättyi syksyllä 2013, ja Pervilä sekä kasvihuonetta vapaaehtoisesti ylläpitäneet opiskelijat purkivat palvelimet ja anturit. Palvelinkoneet avattiin ja valokuvattiin tarkoituksena selvittää, kuinka paljon niihin kerääntyy likaa ulkoilmasta. Kasvihuone itsessään jätettiin paikoilleen ja lahjoitettiin tietojenkäsittelytieteen ainejärjestö TKO-äly ry:n käyttöön.

Ilman palvelinten tuottamaa lämpöä kasvihuoneessa voi viljellä vain kesäisin, mutta kasvukausi alkaa lämpimässä kopissa silti hieman aikaisemmin. Ainejärjestö on tiemmä jatkanut kasvihuoneen käyttöä tavanomaisemmin.

Kuva: Jarmo Isotalo

Artikkeli on alun perin julkaistu Skrollin numerossa 2014.1.

Voit tilata lehden kätevästi täältä, niin voit lukea jutut kätevästi heti lehden saapuessa!