Skrolli, Assembly ja 2014.Assyspessu

Assembly Summer 2014 –tapahtumasta on jo kotva aikaa, joten on jo korkea aika kertoa kansalle miltä tapahtuma näytti Skrollin näkökulmasta. Tai ainakin kertoa muutama sananen Assembly-erikoisnumeron tekemisestä. Idea Assembly-spessusta putkahti ilmoille jossain kevään toimituspalaverissa. Mietiskelimme, jotta milläs tavoin Skrolli osallistuu Assemblyyn. Mitä roudaisimme paikalle, mikä olisi kivaa? Ja joku sitten ehdotti, että mitenkäs olisi, oikein erikoisnumero?

Kuva: Tuula Ylikorpi / Assembly Organizing

Idea sai heti vahvasti tuulta purjeisiinsa. Kipinöintiä tapahtui. Mitä jos se olisi puoliksi demoja, puoliksi pelejä? Osiot olisivat ylösalaisin toisiinsa nähden ja molemmille olisi erilainen kansi. Kaksi vastakkaista lehteä siis. Ja vaikka mitä muuta.

Ensin kuitenkin vietettiin vähän kesää. Sitten tuli juhannus ja Skrolli 2014.2. Pian edessä häämötti muutaman viikon päässä Assembly-numeron deadline. Materiaalia oli jo jonkin kasassa, mutta nyt sen kasaaminen ja lisäaineiston kerääminen piti aloittaa toden teolla. Edessä oli tiukka rutistus, jonka mittaan demoscene-yleisölle jaeltiin hullutuksia uteleva kyselylomake.

Positiivisia yllätyksiä tapahtui, sillä siinä missä Micron / Byterapers inspiroitui tekemään hienon artikkelin kahden demoryhmän välisestä kymmenvuotisesta kampailusta, niin Antti ”Fedja” Pöllänen innostui luomaan erikoisnumerolle upean fanzinemaisen, valokopioidun ulkoasun. Allekirjoittanut kaiveli valokuva-albumeja ja skannasi vähän erikoisemman kokoelman vanhoja partykuvia ja tarroja. Mikko kirjoitti hienon lanihistorian ja jotenkin ne erikoisnumeron jutut vain valmistuivat, yksi toisensa jälkeen. Eräskin toimituksen jäsen ihasteli IRCissä, että kuinka ihmeessä porukka osaakin tykittää niin huikeita juttua ihan tuosta vain. No, eivät ne ihan ”tuosta vain” tykittyneet, mutta raivokkaalla väännöllä kuitenkin.


Vaikka huhut muuta väittävät, Assyspessun kannessa ei ole BassCadet

vaan perseilystään kuuluisat Exotic Menit.

Vielä viikkoa ennen lehden painoonmenoa emme silti olleet varmoja kuinka iso Assembly-spessusta oikein tulee. Tulisiko siitä kahdeksansivuinen? Vaiko peräti 16? Materiaalia oli kasassa jo runsaasti, niin runsaasti että osa siitä on aivan pakko jättää pois. Osa tuntui vieläpä vähän kyseenalaiselta. Kehtaako kaikkea tätä oikeasti painaa, edes Skrollissa? Kyllä kehtasi! Koko 24 sivun verran.

Kaikkein vaikeinta Assyspessun suhteen oli pitää kuonot kiinni ja spessu salaisuutena. Niinpä esimerkiksi demoskene-kyselyissä kerroimme, että teemme Skrolliin erikoisartikkelia. Jopa avustajat luulivat tekevänsä juttua 2014.3:ssa ilmestyvään Assembly-koosteeseen. Mutta niinpä vain salaisuuden verhot saatiin pidettyä kiinni.


Kuva: Tuula Ylikorpi / Assembly Organizing

Assembly-spessusta tehtiin vain rajoitettu painos, jota myytiin maksa mitä jaksat –hinnalla vain ja ainoastaan itse tapahtumassa. Maksuksi saatiin rahan lisäksi muun muassa elokuvalippuja. Myymättömistä numeroista jaettiin tekijöille näytekappaleet ja loput lähetettiin satunnaisille tilaajille.

Eräällä lukijallamme on muuten todellinen protip Assyspessun tulostajille:
”Etätulostettaessa @skrollilehti ass-emblyspessua duuniprintterille kannattaa ehkä jättää etusivu pois…”

Lataa lehti!

Lehti julkaistiin Assemblyn jälkeen PDF-muodossa Skrollin sivuilla.

Voit ladata Assyspessun Numerot-sivulta tai suoraan tästä linkistä (PDF, 7 Mt).

Peliautomaatteja puuhanurkassa


Skrollitrolli ja Viznut. Kuva: Windytan

Skrolli oli mukana yhdistysten ja yhteisöjen puuhanurkassa, jonne toimme assyilijoiden pelattavaksi kolikkopelit Out Run, Race Drivin’, Xevious, Super Off-Road ja Puzzle Bobble. Lehden standillä päivysti joukko toimituksen ja avustajakunnan tekijöitä, ja keräsimme samalla kaikenlaisia ideoita tulevia juttuja varten ja palautetta. Jälkipuinneista saimme hyviä ideoita ensi vuotta ja muita tulevia tapahtumia varten, sekä reilusti uutta virtaa jatkoa varten. Mutta uutta salaista erikoisnumeroa joudutte odottamaan kotvan aikaa.


Kuva: Tuula Ylikorpi / Assembly Organizing


Kuva: Tuula Ylikorpi / Assembly Organizing


Kuva: Aleksi Kinnunen / Assembly Organizing

Teksti: Jukka O. Kauppinen
Kuvat: Windytan, Tuula Ylikorpi / Assembly Organizing, Aleksi Kinnunen / Assembly Organizing